Käveltävyys herättää keskustan eloon

Yhdessä Mia Haglundin kanssa tehty kirjoitus on ensimmäisen kerran julkaistu Helsingin Vasemmiston blogissa 25.1.2021

Helsingin kävelykeskusta on ollut yksi päättymässä olevan valtuustokauden strategisista kärkihankkeista. Sen jatkosuunnittelusta ja tulevaisuudesta on määrä päättää tänään 25.1. kaupunginhallituksen kokouksessa.

Hanke ei ole käytännössä edennyt, sillä sen kohtalo sidottiin yhteen poliittisella päätöksellä nyt jo kuopatun keskustatunnelin kanssa. Kun keskustatunnelin selvittäminen päätettiin lopettaa, kävelykeskustan tulevaisuus jäi leijumaan ilmaan. Nyt pormestari Vapaavuori esittää kaupunginhallitukselle eräänlaista kävelykeskustan kevytversiota, jossa “parannetaan jalankulun yhteyksiä” ja “levennetään jalkakäytäviä”. Mutta parantavatko nämä toimenpiteet kävelykokemusta ja keskustan viihtyisyyttä oleellisesti?

Helsinki ansaitsee kunnianhimoisemman kävelykeskustan. Liikekeskusta Kauppatorilta Mannerheimintielle on suunniteltava kokonaisuudeksi, jossa liikkuvat kävelijät, pyöräilijät ja raitiovaunut. Myös maailmalla on huomattu käveltävyyden ja kävelijöiden houkuttelun edut: Milanossa ja Lontoossa on erittäin kunnianhimoisia suunnitelmia kävelyn ja pyöräilyn edistämiseksi kaupunkien ydinkeskustoissa ja Pariisissa päätettiin vuoden alussa muuttaa liikkeiden reunustama Champs-Elysées kävelijäystävälliseksi vihreäksi kaupunkitilaksi autokaistoja tuntuvasti vähentämällä. Tähän meidänkin on tähdättävä!

Kaupunkilaisille on annettava myös syitä tulla keskustaan – viime kesän Senaatintorin suurterassi ja Helsinki Biennalen paviljonki ovat hyviä esimerkkejä helsinkiläisiä laajasti kiinnostaneista kohteista. Aleksanterinkadun liiketilojen ahdinko osoittaa, että keskustan houkuttelevuus tarvitsee määrätietoisia, aktiivisia toimenpiteitä pysyäkseen kiinnostavana.

Kävelyyn houkuttelevat julkiset vehreät katutilat eivät voi jäädä vain kantakaupungin iloksi. Seuraavassa vaiheessa olisi syytä tutkia, miten lähiöissä voidaan edistää kävelyyn houkuttelevia paikkoja, esimerkiksi vanhojen ostarien ja kaupunginosien alakeskusten yhteydessä.

Helsingin tulisi liittyä edelläkävijäkaupunkien joukkoon ja seuraavalla valtuustokaudella asettaa tavoitteeksi olla Pohjoismaiden käveltävin pääkaupunki.

Artikkelin kuva: Ihmisiä kävelemässä Aleksanterinkadulla kävelykatukokeilun avajaispäivänä 12.6.1970. Simo Rista. Helsingin kaupunginmuseo.

Be the first to reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *