Tavoitteena kestävä Helsinki

Mitä kestävän kaupungin rakentaminen tarkoittaa? Onko vaalilause pelkkää ympäripyöreää politiikkahöttöä? Tässä tekstissä avaan, mitä kestävyys minulle kuntapolitiikassa ja Helsingissä oikein tarkoittaa. 

Ajoissa vaikuttaminen ja ennakoiva työ on tehokkainta politiikkaa niin ilmaston kuin kuntapalveluiden osalta. Lähdin ehdolle, sillä hyvän ja ekologisesti kestävän elämän puitteet rakennetaan nyt – tulevan vaalikauden ratkaisuilla on valtava merkitys. Ekologisella jälleenrakennuksella ja suurella suunnanmuutoksella on todella kova kiire, jos aiomme pysäyttää ilmastonmuutoksen +1.5 asteeseen. 

Omasta näkökulmastani yksi keskeisimpiä ratkottavia ongelmia on kaupunkisuunnittelu ja erityisesti rakentaminen, joka tuottaa kaikista päästöistä noin 40 %. Helsingillä on erinomaisia ohjelmapapereita ja hankkeita, kuten Hiilineutraali Helsinki sekä Kierto- ja jakamistalouden tiekartta, mutta näiden ohjelmien ripeä vieminen käytäntöön tarvitsee poliittista tukea – ja toisinaan painettakin. 

Näiden ohjelmien ohella Helsingin on tuotava hiilijalanjäljen laskeminen kiinteäksi osaksi kaupunkisuunnittelua. Voi olla perusteltua purkaa väljästi rakennettu 1970-luvun matala asuinkortteli tehokkaamman rakentamisen tieltä, mutta rungoltaan terveen betonirakennuksen korvaaminen uudella vastaavalla on vain rakennusmateriaalien ja luonnonvarojen hukkaamista – ja siihen meillä ei enää ole varaa. Näiden valintojen tueksi tarvitsemme kuitenkin systemaattisesti tuotetut taustalaskelmat rakennusten korjaamisen – tai uuden rakentamisen – hiilijalanjäljestä.

Kestävyys on kuitenkin paljon muutakin kuin ekologiaa. Vaalikampanjani kuluessa tulen kirjoittamaan kestävästä kaupungista niin luonnon ja virkistysalueiden, asuntotuotannon, liikenteen, palvelujen, rakennusperinnön ja asukkaiden vaikutusmahdollisuuksien näkökulmista. 

Tervetuloa mukaan!

Be the first to reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *